miercuri, 1 august 2012

pulsul in virtual: 1 august


alexandru alexe:
Romani! Clasa politica vrea sa credeti ca nu exista alta solutie pentru Romania in afara lor. Nu este adevarat!

agonia natiunii:
Care este momentul in care un sistem social trebuie schimbat? Care este momentul in care evolutia trebuie sa faca un salt, pentru a permite organismului dezvoltarea?
Cred ca sunt niste intrebari cruciale in acest moment, din simplul motiv, ca sistemul actual nu are cum sa acopere provocarile societatii actuale. Sistemul democratic, in forma sa actuala, este o relicva a erei industriale, a perioadei de avant a muncitorimii de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX.
Clasa majoritara, care a determinat si a format sistemul actual nici nu mai exista.
Daca privim stirile, vedem cum popoarele se rascoala in toate colturile lumii. Mii de oameni sunt in strada la Tokio, in Montreal, Quebec, in diferite metropole americane, Spania fierbe, de Grecia nici nu mai vorbesc.
Sistemul actual, financiar si politic este bazat pe datorie. Este bazat pe pasarea responsabilitatilor si greutatilor catre generatiile viitoare. Si nu vorbesc aici doar de datorii, care prin dobanzi si mentinerea unui sistem nesustenabil duc inevitabil la falimentul statelor, ci si la problemele de mediu: defrisarile, poluarea, toate acestea reprezinta “credite” ce vor fi platite de catre urmasii nostri.
Toate aceste convulsii au dus in trecut la aparitia unor noi forme de guvernare. Despotismul, democratia, monarhia, republica, imperiile, semnarea Magna Carta, toate acestea au rezultat din convulsii sociale si din faptul ca sistemul anterior nu functiona.
Este clar ca sistemul nu mai functioneaza, iar oamenii se agata de el din lipsa de alternative. Anarhia, in forma ei pura, sperie pe marea majoritate a oamenilor. Intoarcerea insa la modele anterioare, deja falimentare, nu reprezinta nici de departe o solutie. Iar mentinerea sistemului actual… Ei bine, mai mult de jumatate din populatia tarii a demonstrat ca nu da doi bani pe el si ca doreste cu totul altceva.
Esentiala este insa masa critica. Este suma nemultumirilor, dar si rezultatul unei efervescente intelectuale. Este necesar ca o generatie, asa cum s-a mai intamplat la 1848, sa constate lipsa de validitate a modelului vechi, dar sa propuna si un model nou. Este necesar ca o generatie sa isi foloseasca toate capacitatile intelectuale, colaborand si nu luptandu-se pentru ideologii valabile in secolul XVIII (stanga-dreapta), pentru a trasa liniile ideologice si pentru a formula baza unui sistem social nou, adaptat la o societate schimbata fundamental.
Este evident ca sistemul actual este mentinut prin instrumente coercitive. Amenintarea cu inchisoarea, amenzi, nu de putine ori si bataia (sa ne gandim doar la interventia jandarmilor din iarna) sunt instrumentele sistemului actual. In egala masura, ele sunt insa si elementele care ne arata ca sistemul nu mai are sustinere, ca nu mai reprezinta poporul. Nici un sistem, care subzista prin forta nu are cum sa supravietuiasca, deci este numai o chestiune de timp, pana se va prabusi. Nici un sistem, care ii exploateaza doar pe cei saraci si ii scuteste de orice raspundere pe cei bogati, nu are cum sa supravietuiasca.
Intrebarea, care rezulta este, daca suntem in stare sa generam un sistem alternativ, care sa ia locul actualului, in momentul in care acesta, inevitabil, se va prabusi. Avem sau nu capacitatea de a oferi o alternativa?

Ivascu Mihaela
Fiecare om e o întrebare pusa din nou spiritului Universului. Omul e un univers închis cu legile-i proprii care-i comandă viaţa efemeră, tot atât de departe de ceilalţi oameni ca şi un astru de ceilalţi aştrii, fără nici un mijloc de comunicare reală cu nimeni. Iluzia cumunităţii cu alţi semeni te înşeală numai până în momentul unei mari zdruncinări sufleteşti, când, deodată, îţi dai seama...

Tiberiu Kovacs
In acest moment sunt foarte multi oameni de o valoare inestimabila. Acestia s-au retras in carapacea lor, s-au exclus social pentru ca si-au dat seama ca oamenii doresc faima. Eu tot timpul imi spun daca ma ridic la nivelul celor din jurul meu si daca stapinesc informatia necesara a intelege ce se intimpla. Da dorec sa ma implic pentru ca valoarea sa fie scoasa la lumina chiar daca eu voi fi inlaturat poentru a face loc celui mai competent decit mine. Cineva trebuie sa inceapa construirea unui sistem de referinta al valorii in Romania chiar daca este foarte riscant.

Ioan Rosca
Statul nu exista fizic. E o abstractiune care reuneste niste institutii care nu exista fizic si o fiziologie vaga. Exista insa oamenii care ocupa institutiile si care UZURPA functiile respective. Statul este deci ocupat si trebuie eliberat, bolnav - si trebuie insanatosit. Dar el are sida: indivizii microbi, care ar au ocupat institutiile care ar trebui sa il apere lovesc tocmai in anticorpi. Este cumplit. Cine vrea sa salveze statul va fi numit "anarhist" de distrugatorii lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu facem atac la persoana