joi, 19 ianuarie 2017

despre saracie

Vorbele "saracie", "bogatie", "robie" si alte numiri de felul acesta, au venit mai in urma, in neamul oamenilor, ca niste boli obstesti, cazute pe capul lor, odata cu rautatea fiind nascociri ale ei.
Dumnezeu a daruit tuturor, cu imbelsugare, primele izvoare ale vietii, fara sa fie stapanite de vreo putere, fara sa fie ingradite de vreo lege, fara sa fie despartite prin hotare. Dar oamenii ingroapa aur si argint si, dintre haine, pe cea mai moale si peste trebuinta si isi ridica, apoi, spranceana, din pricina nebuniei, si isi incuie mila fata de cei nenorociti nevrand sa le vie in ajutor nici cu cele ce le prisosesc.
Tu - cel sanatos, tu - cel bogat, tu - care nu te-ai poticnit, vino in ajutor firii, dupa putere, cinsteste libertatea cea de la inceput, adu mangaiere nevoii celui care a cazut si a fost strivit. Tu - care esti in multumire sufleteasca, fa-te Dumnezeu pentru cel lovit de nenorocire. Nu trece cu vederea pe cel cazut. Da celui care cere de la tine si da chiar mai inainte de a fi cerut el de la tine, apropie-te de el, nu te vei face cu nimic mai rau din cauza aceasta, nu te vei molipsi de patimirea lui. Tu, robule al lui Hristos si iubitorule de Dumnezeu si de oameni, sa nu dispretuesti pe fratele tau, sa nu treci cu graba pe langa el; sa nu te intorci de catre el, ca de catre ceva spurcat, ca de catre o murdarie. El este un madular al tau. Tie ti s-a lasat in sarcina saracul, ca unui Dumnezeu. Iti sta in fata prilej de iubire de oameni. Oricat ai oferi, intotdeauna este mai mult ceea ce-ti ramane si nu vei da nimic din ale tale, fiindca toate sunt de la Dumnezeu. Cine te-a pus stapan si imparat peste toate cele de pe pamant? Nu, oare, Acela care, mai intai de toate si pentru toate, cere de la tine iubirea fata de oameni?
Petru zice: "Rusinati-va cei care tineti bunurile altora, imitati dreptatea lui Dumnezeu si, astfel, nimeni nu va mai fi sarac". (Sfantul Grigorie de Nazianz)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu facem atac la persoana