miercuri, 1 martie 2017

intrebari, intrebari...Ion Olaru: intrebare: este posibila o a treia cale in cadrul aceluiasi sistem...?

Nicolae Tudor • Actualul sistem vrea ca oamenii sa aiba initiativa si sa se imbogateasca. ATC vrea ca oamenii, in mod liber, sa aiba initiativa din ceea ce ii pasioneaza, sa se imbogateasca oricat, daca procedeaza cinstit. Oamenii pe care ii vor angaja vor fi retribuiti prin negociere, decat ca toti oamenii vor primi un venit neconditionat de supravietuire, ceea ce va face imposibila exploatarea lor. In cazul in care mai exista forta de munca disponibila, Statul va avea initiativa economica si va face concurenta firmelor private oferind salarii mai atractive si pret mai mic produselor puse in circulatie (prin folosirea profitului, pe care statul nu il va avea). In cazul in care, din motive financiare, nu putem acorda venitul neconditionat trebuie intensificat procesul de implicare economica al statului pentru ocuparea masiova a somerilor si introducerea unor legi aspre pentru agentii economici, incat acestia sa devina cinstiti de frica si sa nu mai exploateze oamenii.
• Actualul sistem a angajat prin nepotism, coruptie si partizant politic un numar imens de bugetari. ATC propune ca angajatii sistemului sa fie pe durata determinata de 1 an, iar ocuparea posturilor prin concurs, astfel incat proaspetii absolventi sa aiba posibilitatea ocuparii posturilor in administratie. Avem aici sistemul meritocratic si dispare mita data la angajarea in sistem.
• Avem o noutate la functionarea justitiei in sensul ca nu mai trebuie sustinute de popor cheltuielile sale, ci de la infractori. Asta inseamna costuri uriase pentru actul de justitie, ceea ce poate duce, prin descurajare, pana la disparitia totala a infractiunilor.
• Diferenta este aproape subtila, incat putem spune ca a treia cale poate fi posibila in actualul sistem (este chiar obligatoriu, daca ne gandim ca avem acelasi popor, cu mentalitati, frici, inregimentari politice etc). ATC pune pret pe respectul pentru conditia umana, reducerea decalajului nu neaparat material, cat cultural dintre destepti si prosti, in sensul culturalizarii intensive a celor din urma( prin oferirea unitatii timp si posibilitatea eliminarii stresului exercitat de lupta pentru supravietuire si exploatarea stapanilor - un mare castig pentru societate!); mai pune pret pe principii, slujite nu doar insusite declarativ, ci infaptuite si dincolo de unde niste oameni influenti au interesele. Cum ar veni, sa mai castige si saracii.

Ion Olaru: intrebare: a treia cale nu era posibila si in urma eliminarii persoanei numite nicolae ceausescu...? doar prin ajustari, perfectionari etc...?

Nicolae Tudor Iliescu initial asta a vrut, dar strada l-a obligat cu strigatele ei („jos comunismul!”) sa revenim la capitalism. O a treia cale o incearca China, adica lasa o initiativa privata controlata. Ceea ce nu inseamna ca patronii chinezi sunt cinstiti. En gross-urile din Bucuresti (celebrul targ „Europa”) demonstreaza cu prisosinta ca sunt mari evazionisti. Apoi China a facut rabat la calitate, fura toate ideile lumii si le reproduce ieftin si necalitativ. Dar, ce este mai important, marele sac cu bani pe care il obtine nu il redistribuie catre poporul chinez, ci se bucura de bogatie doar elita politica.
A TREIA CALE, s-o numim romaneasca, nu vrea civilizatie cu orice pret, ci viata traita frumos de fiecare om. Cum asta? Prin crearea unor conditii, incat fiecare om sa munceasca pentru el si nu altuia. O astfel de lume are coordonate divine, in care nu mai este posibila dictatura nimanui, nu mai exista saracie, ci moralitate din constiinta. A treia cale creioneaza o lume perfecta, dar... risca sa nu convinga pe nimeni sa intre in eaJ)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu facem atac la persoana