vineri, 27 octombrie 2017

Adrian Cosereanu: "Un sistem total nefuncțional, fără credibilitate și care distruge totul în jurul lui

Capitalismul a devenit un sistem total nefuncțional, fără credibilitate și care distruge totul în jurul lui…..Nu am auzit în ultimii ani pe nimeni sa afirme ca acest sistem capitalist este funcțional, ba din contră, am auzit de multiplele lui probleme care în final se reflectă asupra omului de rand, care muncește din ce în ce mai mult și nu își poate asigura cele necesare traiului……
Premierul Noii Zeelande, tinara Jacinta Ardern numea cu numai câteva zile în urma capitalismul ca fiind „un sistem evident căzut, o eroare…”
https://www.samaa.tv/…/new-zealands-new-pm-calls-capitalis…/
Fostul Ministru de Finanțe grec, un om extrem de inteligent și profesor de economie, Yanis Varoufakis, spunea într-o recenta cuvântare ca acest capitalism a ajuns la final, pentru ca el însuși face în asa fel încât sa devina învechit…
http://www.independent.co.uk/…/yannis-varoufakis-capitalism…
Renumitul profesor de matematici, Bruce Bostonian, spunea la rândul lui că, fără o redistributie echilibrata a bogăției în economie, însăși economia de piață nu poate fi stabilă, iar o concentrare a bogăției asa cum se intimpla acum, arată o totala nefuncționaltate a sistemului….
http://now.tufts.edu/articles/mathematics-inequality
Cele mai mari companii din domeniul fondurilor mutuale si de investitii, cum ar fi Artemis Capital Management, anunta periodic ca piata stocurilor se “autocanibalizeaza”, ca un sarpe care isi maninca singur coada si faptul ca, singura ratiune pentru care lumea nu se afla in Depresiune Economica, este datorita “chimiei financiare” intretinuta de bancile nationale si tiparirii iresponsabile de bani.
Vedem zilnic, in ciuda minciunilor proferate de liderii acestui sistem capitalist ca insasi sistemul este sub o presiune enorma. Dar ce fel de sistem este acesta, care nu se mai poate defini si care nu mai serveste sub nici o forma celor care muncesc si care este “modelat” de o mina de asa zisi oameni, in avantajul lor, in mod psihopatic? Americanii numesc multe economii europene ca fiind socialiste sau comuniste si chiar si-au batut joc, in alegerile prezidentiale din 2016, de economia Suediei, prin intermediul candidatului republican la presedentie, Marco Rubio…
http://thehill.com/…/267477-rubio-sanders-a-good-candidate-…
https://www.washingtonpost.com/…/by-insulting-bernie-sand…/…
Dar, daca urmarim sumele de bani care sint transferati de catre guvernul american catre poporul american, prin intermediul pomenilor institutionalizate lunare oferite pentru a obtine tacerea si aprobarea acestor oameni amariti, putem constata ca sistemul capitalist NU MAI EXISTA. Peste 101 milioane de americani beneficiaza de programe guvernamentale de ajutor financiar si material pentru a exista, iar peste 49 de milioane primesc cartele de alimente zilnice, tot existential….
https://www.cnsnews.com/…/101m-get-food-aid-federal-gov-t-o…
http://www.weeklystandard.com/over-100-million-now…/…/649589
Dar, chiar si cu acest transfer de bani pe care il patroneaza guvernul “capitalist” american, care se considera crema capitalismului mondial, inegalitatea persista si se adinceste… Si atunci despre existenta carui sistem discutam? Chiar daca intr-o societate, cum este cea canadiana, liderii ei capitalisti creaza un sistem de redistributie a bogatiei in sume infime, rezultatul este crearea unei…oligarhii capitaliste. Asa trebuie sa arate un sistem care se doreste superior tuturor celorlalte?
Unii economisiti, asa cum este Yanis Varoufakis, solicita un “dividend universal bazal” pentru populatia lumii care traieste in acest sistem capitalist prosper, care lasa muncitorii pe drumuri prevalindu-se de automatizare si robotizare, dar preturile la raft sint din ce in ce mai mari, fara ca acesti sacalii capitalisti sa gindeasca cum pot lucratorii care au produs valoare pentru ei, sa supravietuiasca fiind in afara cimpului muncii si mergind la magazinele alimentare, unde la raft produsele sint cu mult mai scumpe decit atunci cind lucrau si aveau un amarit de salariu. Asta inseamna ca profitul acestor capitalisti este cu mult mai mare, iar Yanis propune ca din acest profit suplimentar si chiar mai mult, sa se realizeze fonduri bazale care sa fie distribuite poporului, pentru ca ei sa traiasca decent si sa nu mai fie burdusite in paradisurile financiare conturile celor ce i-au trimis la inanitie pe acesti lucratori si famiile lor. Deci Yanis vede ca strict necesar un venit bazal universal oferit oamenilor si din care sa poata trai si sa simta evolutia, daca sistemul exista cu adevarat si evolueaza tehnic.
Ceea ce traim acum este o forma extrema de capitalism final, care nu mai are nici o sansa sa revina si sa duca la o existenta decenta pentru cel ce creaza valoare.
Atunci cind virful capitalismului mondial, America, a dobindit notorietate pentru numarul enorm de persoane fara acoperis, homeless, cum putem discuta despre societati capitaliste “dezvoltate”? Atita timp cit sistemul este complet distrus. Daca un sistem economic si politic nu sprijina oamenii in drumul lor spre o presupusa prosperitate, insasi existenta lui este pusa in pericol sau nu mai exista.
http://www.bbc.com/news/world-us-canada-40635756
https://www.reuters.com/…/more-than-500000-people-homeless-…
Cind discutam de capitalism in care sute de mii de copii traiesc in familii care nu pot pune suficienta mincare pe masa, sistemul nu exista! Dar liderii capitalisti discuta de cresterea valorii stocurilor si cresteri economice in jurul a 3%…in timp ce, din ce in ce mai multi oameni dorm pe strada si pun cheile de la case pe masa bancilor, pentru ca nu le mai pot plati si in final ingroasa cozile de la pomenile sociale ale guvernului…
https://www.sciencedaily.com/releas…/2015/…/150121144842.htm
iar in Canada, situatia este devastatoare si ingropata in minciuna,
https://globalnews.ca/…/3…/canadian-census-children-poverty/
La ce mod statul intervine sau ar trebui sa intervina pe piata asa zis libera capitalista? Nu se stie si nu se vrea sa se stie acest lucru in capitalism, probabil stiut fiind ca sistemul capitalist este predestinat sa colapseze….Cind este vorba de profit, intervine sclavagizarea populatiei, iar cind vine vorba de respectarea drepturilor acestor lucratori sleiti de puteri, intervine ideea de libertate capitalista si faptul ca sistemul capitalist nu este destinat sa ajute oamenii, ci sa le creeze un grad ridicat de libertate… Nu este o bataie de joc permamenta aruncata in fata oamenilor?
Liderii sistemului nu pot si nu vor sa conceapa reguli de functionare a lui, in sensul de a elimina concentrarea banilor si puterii in citeva miini. Asistam la discutii despre un sistem de taxe pe care l-a propus Trump si pe care il promoveaza in ideea de a stimula economia. El doreste taxe cu mult mai mici pentru corporatii, dar, in acelasi timp, spune ca economia americana s-a refacut si ne da exemplul stocurile in permamenta crestere si o crestere economica de invidiat. Pai, atunci, daca totul merge bine si toti capitalistii sint multumiti, de ce trebuiesc reduse taxele celor bogati, draga Trump? De ce nu sint lasate taxele celor bogati la fel si stimulati cei ce muncesc pentru a consuma si oferi o viteza de circulatie favorabila banilor in societate?
Marea problema a acestui capitalism, privind macroeconomic, este ca piata si societatea se disting si se separa una de alta, daca statul nu intervine, si asta vedem zilnic. Povestea cu reglarea economica functie de mecanismele de cerere si oferta a devenit un non sens in capitalismul “modern”…
Cu numai sapte ani in urma, bogatia insumata a 388 de miliardari in dolari, la nivel global, egala bogatia a jumatate din specia umana activa, dupa cum arata Oxfam International. Anul acesta, in ianuarie 2017, numerele au aratat cu mult mai rau, astfel ca numai…. 8 miliardari au dobindit aceasi suma care echivaleaza cu bogatia a jumatate dintre cei mai saraci oameni ai globului, iar in septembrie 2017 numai…. 5 miliardari in dolari detineau aceasta bogatie….deci “din bine in mai bine”, dar nu pentru miliardele de oameni care muncesc, ci pentru cei cinci, care, probabil, vor fi patru si in cele din urma numai unul, declarat.
Fara un mecanism al redistributiei bogatiei, aceasta bogatie va fi concentrata in cit mai putine miini si vom accede spre o societate a sclavilor si stapinilor de sclavi, cu un nivel enorm al inegalitatii… PIATA LIBERA NU POATE EXISTA SI NU POATE FI STABILA FARA MECANISME ALE REDISTRIBUTIEI BOGATIEI…
Economistii capitalisti creaza modele economice care sa guverneze economiile si miscarea cererii si ofertei sa ofere o stare de echilibru economic, dar ei nu pot gasi acest punct de echilibru si nu il vor gasi niciodata…
Daca pietele si societatile capitaliste nu pot supravietuii sub regulile actuale impuse de faza finala a ideologiei capitaliste, ce ar trebui sa facem? Sa ne consolam ca nu mai exista alt sistem, asa cum se incearca a ni se impune? Sa cumparam stocuri pentru a crede ca putem deveni bogati, iar cei ce le manevreaza sa imprumute de la banci fara dobinda, pentru a-si cumpara singuri aceste stocuri si a ne impinge mental sa cumparam mai multe, dupa care sa asistam la un colaps controlat in care cei ce sint deja bogati pe bani imprumutati, sa devina si mai bogati si sa nu mai dea inapoi banii bancilor de unde au imprumutat, iar noi sa devenim din ce in ce mai saraci, fiind furati de fluctuatiile artificiale ale stocurilor, unde vom pierde totul, iar in final va trebui sa mai “cotizam” din venitul nostru mai mult decit “subtire”, pentru a oferi un “bail out” bancilor care nu isi mai pot recupera banii de la bogati?
Realitatea este ca piata stocurilor se “autocanibalizeaza”. Incepind cu 2009, corporatiile americane au cheltuit peste 3.800 de miliarde de dolari imprumutati de la banci fara dobinda, pentru a-si cumpara propriile stocuri si a crea o imagine “mirifica” acestui capitalism “prosper” si in miscare falsa (buy backs). Aceasta a dus la o crestere a stocurilor la unele corporatii, de peste 30-40% , iar omul de rind baga in continuare bani in aceste stocuri, proportional cu saracia care il domina… asa cum se intimpla cu mentalitatea jucatorului la loto sau jocuri de noroc, care vrea sa scape de griji printr-un cistig facil pe care il vede posibil…dar realitatea este alta. In acest moment, valoarea stocurilor si evolutia lor necontrolata, a ajuns la valorile din 1928, 1999 si 2007, cind recesiunile si depresiunea economica au pornit la “drum”…
Piata bondurilor, create si intretinute la valori artificiale, va avea o cadere insurmontabila in curind, datorita insolvabilitatii marilor corporatii si mai ales a guvernelor capitaliste la toate nivelele, unde mizeriile care conduc destinele politice si economice imprumuta si creaza o falsa impresie ca intreg volumul de cheltuieli si salariile grase pe care le obtin, sint sustinute din taxe, ceea ce este de departe o minciuna, ei imprumutind permament de la bancile private capitaliste si eliberindu-le bonduri, care atunci cind vor veni la maturitate, vor trebui platite. De unde? Nu se stie, pentru ca un sistem de taxare mai draconic nu va putea fi suportat de contribuabili, iar bancile nu vor dori sa se afle in posesia unor bunuri pe care nu le pot transforma in banii anticipati de ei a fi cistigati.
A inceput Google-izarea economiilor si Uber-izarea lor, in ideea distribuirii bogatiei si crearii de patroni sclavi de catre patronii de sclavi, care promit digitalizarea economiilor, dar sute de milioane de oameni marsaluiesc pe strazi in stare de saracie…si fara sansa.
Capitalismul devine pe zi ce trece mai perimat si invechit, deoarece sint folosite aceleasi metode si ideologii in miscarea spre dezastru ale acestei societati “inventive”. Insasi mecanismele folosite de acest sistem, insasi tehnologia si inteligenta artificiala coroborate cu o coruptie de proportii la toate nivelele, vor submina existenta sistemului….
Este foarte clar faptul ca atit Google cit si Facebook sau alte mari companii uriase digitalizate au capital cumparat si produs de …contribuabili, de consumatori. In primul rind trebuie sa spunem ca aceste tehnologii au fost finantate de sume alocate de guverne. In al doilea rind, trebuie spus ca de fiecare data cind intram si cautam ceva pe Google, noi contribuim la capitalul companiei Google, DAR NICIODATA NU VOM PRIMI UN RETUR AL ACESTEI INVESTITII FACUTE DE NOI. Profitul va fi al lui Google, deci nu mai exista nici un dubiu asupra faptului ca capitalul este produs social si profitul este privatizat si acesta este principalul atribut al capitalismului modern si din aceasta cauza el va colapsa…"
https://mic.com/…/10-corporations-receiving-massive-public-…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu facem atac la persoana