joi, 23 august 2012

Primarul Robin Hood din Spania fură de la bănci şi supermarketuri şi împarte la săraci
Juan Manuel Sanchez Gordillo, primarul din Marinaleda, sudul Spaniei

Juan Manuel Sanchez Gordillo, primarul din Marinaleda, sudul Spaniei

 
Primarul unui mic oraş din sudul Spaniei a devenit erou local, un fel de Robin Hood, după ce a început o acţiune împotriva austerităţii "ocupând" bănci şi împărţind săracilor produse furate de manifestanţi din supermarketuri, spre exasperarea guvernului condus de premierul Mariano Rajoy.
Juan Manuel Sanchez Gordillo, primarul din Marinaleda, un oraş cu o populaţie de numai 2.600 de locuitori, a devenit erou popular după ce a început, în această săptămână, un marş anti austeritate în regiunea Andaluzia, ocupând sucursale de bănci împreună cu protestatarii care fură produse din supermarketuri, şi le împart apoi săracilor, potrivit „Financial Times", citat de Mediafax
La începutul lunii august, Gordillo (59 de ani) şi susţinătorii săi au organizat o acţiune asemănătoare în faţa unui supermarket, când mai mulţi sindicalişti au umplut câteva cărucioare cu alimente şi au plecat fără să plătească, donând apoi produsele către case de ajutor pentru săraci. Incidentul a rezultat în şapte arestări.
Primarul este şi membru al parlamentului din Andaluzia, statut care îi conferă imunitate în faţa legii. El a declarat însă că va renunţa la acest drept în privinţa marşului anti austeritate început în această săptămână împreună cu 500 de susţinători.
"Ducem un război pentru cei săraci (...) Nu mă deranjează puşcăria, ar fi o onoare pentru mine. Vom ocupa cât mai multe bănci şi supermarketuri în Andaluzia. Tâlharii care au cauzat această criză trebuie să suporte consecinţele faptelor lor", a declarat Gordillo pentru Financial Times.
Acţiunea atacă în principal băncile care au executat silit locuinţele celor care nu şi-au mai putut plăti ratele la creditele ipotecare, dar şi supermarketurile din cauza cărora au de suferit micii agricultori locali, spune primarul.
"Moneda euro este o fraudă care îi îmbogăţeşte pe unii şi îi sărăceşte pe ceilalţi (...) Există familii înfometate, mici agricultori ruinaţi. Cerem o schimbare a modelului politic", a afirmat Gordillo.
Partidul Popular, aflat la putere, a reacţionat dur la acţiunile primarului, cerând partidului Stânga Unită să-i retragă sprijinul politic în parlamentul din Andaluzia.
"Nu poţi fii şi Robin Hood, şi salariat ca şerif în Nottingham. Acest om îşi face publicitate pe spinarea altora şi, mai mult, afectează imaginea Spaniei", a declarat Alfonso Alonso, purtător de cuvânt al Partidului Popular în parlamentul de la Madrid.
Andaluzia, regiunea spaniolă cu cea mai mare populaţie, are un şomaj de 30%, peste media naţională de 25% şi cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană. Andaluzia se află în centrul campaniei guvernului de reducere a cheltuielilor publice efectuate de autorităţile regionale, iar Madridul a cerut recent administraţiei locale noi tăieri.
"S-ar putea ajunge la închiderea a 19 spitale, întregul sistem de sănătate din Andaluzia, sau la concedierea a 60.000 de angajaţi din sectorul public, adică un sfert din personalul guvernelor locale", a declarat Jose Antonio Grinan, preşedintele administraţiei regionale din Andaluzia.
Vineri, protestatarii care îl însoţesc pe Gordillo, primarul din Marinaleda, au ocupat o sucursală a Banco Santander, cea mai mare bancă spaniolă, părăsind incinta spre seară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu facem atac la persoana