luni, 23 aprilie 2012

Despre cîini şi oameni


 
sursa: http://www.invectiva.ro/Despre-ciini-si-oameni.php#.T5QalXav5X4.facebook

Nişte oameni vor să omoare nişte cîini. Spun despre ei că s-au înmulţit fără măsură, că sînt agresivi şi purtători de boli, că nu ar trebui să se preumble liberi şi de capul lor, că sînt un pericol public şi o cheltuială inutilă pentru societate. Orice altă soluţie la aceste probleme este exclusă, pentru că nu s-a găsit reţeta financiară adecvată. Cîinii trebuie să moară.

Nişte oameni vor să omoare nişte oameni. Spun despre ei că sînt prea bătrîni şi neajutoraţi, ori au inacceptabil de multe dizabilităţi, ori sînt prea fragili şi depind de alţii, ori s-au găsit să trăiască în zone mult prea îndepărtate de centrul de decizie, ori nu sînt în stare să îşi găsească un loc de muncă şi să contribuie în acest fel la susţinerea bugetului public cu taxe şi impozite. Reprezintă deci o cheltuială inutilă pentru societate şi un potenţial pericol public, pentru că riscă oricînd să se revolte. Orice altă soluţie la aceste probleme este exclusă, pentru că nu s-a găsit reţeta financiară adecvată. Oamenii trebuie să moară.

 Oamenii care vor să omoare cîini şi oameni spun că se ghidează după principiul că cel mai puternic trebuie să supravieţuiască în dauna celor mai slabi. La fel şi cei care îi susţin pînă în pînzele albe. Eroare. Pentru că nu de supravieţuire este de vorba, ci de pofta lacomă, de dorinţa hulpavă a unora de a de îmbogăţi fie şi călcînd pe cadavre. Pentru a-şi justifica într-un fel foamea imposibil de potolit de bani şi putere, oamenii care vor să omoare cîini şi oameni se mint frumos, făcînd despre ei cumva analogia că ar fi nişte prădători, fiinţele superioare aflate la capătul lanţului trofic. Din nou eroare. Nu sînt decît nişte necrofagi, fiinţe jalnice, murdare şi patetice care îşi ostoiesc foamea ciugulind stîrvuri de cîini şi de oameni.

Se pot spune foarte multe despre cum au ajuns cele mai josnice fiinţe să conducă un popor. Doar că nu mai este timp pentru asta. Dacă nu sînt goniţi cît mai repede, dacă nu sînt întorşi în hăul fără fund al lipsei de conştiiţă umană şi naţională din care au ieşit, există riscul ca necrofagii să se hrănească în curînd cu stîrvul a ceea ce a fost odată poporul român.

Un popor de oameni buni şi cumsecade în care cîinii şi oamenii trăiau în pace.


COMENTARII:

Marian:
Nu stiu ce-i mai grav... sa omori oamenii... sa omori... caini... sa omori pur si simplu... Nu stiu ce-i mai grav sa stai cu fruntea in tarana pamantului sau, nemaipasindu-ti de nimic sa te ridici si in pofida legilor sa strigi: AJUNGE! Ce se-ntimpla in Romania de 20 de ani incoace eu numesc simplu: distrugerea cu buna stiinta a oamenilor ce vietuiesc pe acest ''teritoriu mioritic''. Ce se intimpla insa in Romania lui Basescu intrece orice imaginatie, iar de vreo citeva luni incoace eu, numesc asta nu GENOCID, ci HOLOCAUST ! Crezi ca in aceste conditii faptul ca... pur si simplu nu-mi mai pasa de cainii vagabonzi ce vor fi omoriti inseamna ca imi pierd calitatea de...OM?! Te inseli! Mai mult ma intereseaza de oamenii ce sunt omoriti cu zile decit de cainii ce vor dispare de pe strazi. Imi este greu sa cred ca am ajuns sa traiesc ''sub'' Basescu! Oare va da socoteala in fata vreunui tribunal?!  Sa nu-mi spui ca va da socoteala in fata lui Dumnezeu... mi-am pierdut increderea in acest personaj. 

Invectiva:
nu cred că Băsescu şi slugile lui vor plăti în vreun fel pentru fărădelegile, pentru crimele pe care le fac...într-un stat civilizat poate ar fi existat o şansă, dar în România nu e cazul; nouă nu ne pasă de nimic din ceea ce ni se pare că nu ne-ar putea atinge în vreun fel - de-aia am ajuns unde sîntem şi de-aia nu sînt şanse să evoluăm pentru a ieşi din starea asta de primitivism.

Marian:
 si eu intru in categoria debusolatilor, a celor ce-si fac cruce si-si scuipa-n san. am ajuns sa deranjez pe cite unul, punind tot felul de intrebari si ...hai sa le zicem nelamuriri, in ideea ca voi intelege mai usor si mai bine ...CE MI SE INTIMPLA.  Sunt de acord ca ''Basescu si slugile lui nu vor plati'' in nici un fel pentru ce fac din Romania, insa chestia cu statele civilizate... las-o moarta...Pai cine dracu' crezi ca le-a facilitat astora accesul la ''putere'', asta lasind la o parte ''ajutorul'' dat de unii dintre noi ? Crede-ma ca nici prin cap nu-mi trece sa ma apuc sa citez din WikiLeaks...inca n-a ajuns piatra unghiulara a interesului meu iar Julian Assante inca nu-i gurul sau Messia asteptat de toata planeta. Cit de nebun sa fie cineva incit sa-si inchipuie ca asta a facut ce a facut...asa de capul lui?! Romanii -au invatat ca, indiferent ce ar face, guvernantii au intotdeauna dreptate deoarece... au LEGEA de partea lor. Pai n-ai vazut...l a toate  mitingurile de protest demonstrantii au fost flancati de... jandarmi, jandarmi care  aveau si ei salariile ciumpavite insa, asta nu i-a impiedicat insa sa faca zid uman intre manifestanti si putere. Stind in spatele cordonului de jandarmi si ascultind sau urmind '' indicatiile '' acestora romanii...respecta legea, lege de care intotdeauna le-a fost in mod instinctiv... teama. De ce? Sint prea multe de spus pe tema asta. Ca nu ne pasa de cainii vagabonzi...asta nu inseamna ca ne ducem spre primitivism. Daca ar fi asa am mai avea o sansa. Cine-i cel mai tare sau cel mai indraznet sau cel mai insistent... De ce? pai... simplu, intr-o societate primitiva legile [ caci sint si acolo legi ] sint foarte putine si...relative. Da nu-mi pasa ca vrea cineva sa  omoare cainii vagabonzi. Insa imi pasa ca cineva ...[ nu spun cine...afla si singur ] vrea cu buna stiinta sa omoare un popor, propriul popor [ ca la mayasi ] pentru ceva ce ...[aici chiar trebuie sa fi de acord cu mine] niciodata nimeni nu va lua dupa el in momentul mortii: AVEREA !

Invectiva:
probabil că în toată lumea conducătorii ţărilor ajung în funcţii cu acordul marilor puteri, nu doar la noi...diferenţa e că prin alte părţi liderilor locali le pasă cît de cît şi de soarta conaţionalilor lor, spre deosebire de ticăloşii de la noi...aşa că nu mai daţi vina pe ruşi, pe americani, pe F.M.I. şamd pentru ce ni se întîmplă - este cea mai uşor de găsit scuză, cel mai facil mod de a masca situaţia aberantă în care a ajuns acest popor (cît o mai fi un popor) numai şi numai din vina lui...mereu au fost alţii de vină: ba migratorii, ba ruşii, ba turcii, ba tătarii, ba ungurii, ba americanii - noi niciodată nu ne-am uitat cu un ochi critic şi sincer la ai noştri, mîndri ca brazii, care se sperie de primul jandarm întîlnit la miting, dar nu au nici o problemă să se tăvălească pe jos ca ultimii oameni pentru un kil de orez mai ieftin; în ceea ce priveşte vîrsta din buletin, am auzit pe mulţi zicînd că au crezut că vor deveni mai înţelepţi pe măsură ce vor îmbătrîni, dar că s-au înşelat amarnic...iar în ceea ce priveşte insinuarea că textele de pe acest site ar fi unele de factură naivă, ea este luată ca un compliment, din moment ce adevăraţii revoluţionari au fost întotdeauna luaţi în bîză pentru naivitatea lor de către realiştii care au preferat să moară de bătrîneţe în fotoliile lor de acasă, pentru că le era mult mai uşor să dea vina pe alţii decît să încerce în vreun fel să îşi schimbe viaţa...

Marian:
TOTI romanii stiu ca in fata '' LEGII '' ei nu au niciodata dreptate si ca atare UN jandarm intilnit la '' un miting '' iti poate produce ...multe necazuri. Gata, s-au dus anii '90...de fapt anul '90 de fapt, primele luni sau daca vrei si ceva din finalul anului '90 cind ma, sau mai corect NE imbrinceam cu [ inca ] Militia si strigam JOS...doar, doar va fi dat jos cineva...sau va cobori jos cineva. Atunci, pe zidurile Universitatii, era o lozinca mare care spunea cam asa : AZI IN PARC...MAINE-N TARC ! unii au inteles-o, altii...au spus ca '' ...nu vor indrazni, frate, ca...facem o noua revolutie ''. Culmea e ca si eu ziceam la fel...si credeam la fel. Atunci nu am avut d-a face cu Militia [ sau imediat dupa schimbare cu Politia ]m dar prin anul '91 parca am fost luat, asa pe sus, d-acasa si dus la serviciul lui Grumazescu [ Arme si munitii ] sa declar ce am facut cu pistolul pe care l-am avut in 22 la sediul fostului CC .evident s-au lamurit...si i-am lamurit si am scapat, dar ...nu crezi ca era ceva ce putea mirosi a... avertisment ?Deci daca atunci m-am lasat pagubas, desi fierbea singele in mine.. acum cu atit mai mult, spre deosebire de atunci acum chiar nu mai am ce pierde. N-am avere, copii sint mari si slava Domnului pe picioarele lor...asa ca..!! Viata? Rahat! Si ca tot mi-am adus aminte ce spuneai ceva despre adevaratii revolutionari. Nu exista asa ceva. Inca nu te-ai prins?! Toti ''are... voie de la Politie''. EU dau vina pe tineri. TINERII i-au votat masiv pe Basescu si gasca lui, asa de hoha. Evident au fost si '' batrini '', profesorii in special ...IN-TE-Lectualii, dar majoritari au fost tinerii. Li s-a parut COOL Basescu! De ce ne ascundem dupa degete?Si, DA, mi se pare normal si firesc...ca un batrin sa stea lipit cu fundul de fotoliu iar tinerii sa faca pe revolutionarii .De fapt este apanajul lor! In ' 89 aveam 36 de ani, eram tinar si desi aveam 6 copii acasa, m-am dus la dracu' sa ma ia sa protestez contra unui tip de regim de care ma saturasem, indiferent la ce urma sa se intimple. Erau putini '' initiati '' care stiau mai mult sau mai putin ...ca va fi un happy end. Eu sigur n-am stiut! Asta inseamna ca am fost revolutionar? Nu, am fost doar un tip revoltat. Azi, daca iesi sa-ti strigi necazurile, esti doar un cetatean care-si aplica un drept constitutional...atita vreme cit ....'' o face in cadrul LEGAL si mai ales ...in TARC

Alienor:
Aşa cum înainte vreme au fost şi români care s-au plecat în faţa turcilor, austro-ungarilor sau a altor naţii, aşa fac şi cei de-acum cu puterile din occident. Dar spre deosebire de atunci, când au existat un Vlad Ţepes, un Brâncoveanu etc. care au refuzat să plece capul şi au salvat poporul ăsta, acum nu mai e nimeni în stare să-şi lase deoparte meschinele lui interese şi să se gândească şi la binele celorlalţi.
Ceea ce mi se pare şi mai grav este că opinia aproape unanimă este exprimată de fraza: "Şi eu dacă aş fi acolo aş face la fel"  De ce am renunţat atât de uşor să mai fim indivizi cu gândire şi conştiinţă proprii şi am acceptat să fim o masă de manevră? De ce toate valorile pe care le aveam, acum sunt considerate desuete, de dragul modei din occident? De ce toti avem acum păreri şi am încetat să avem opinii (cred că înţelegeţi nuanţa), de teamă că s-ar putea să fim priviţi ca fiind retorgrazi şi demodaţi?
Mi-aş dori dl. Marian, ca cei de vârsta dvs., care au fost crescuţi într-un sistem de valori simplu, dar atât de firesc, să nu renunţe, ci să încerce să le transmită mai departe.
Şi trebuie apăraţi deopotrivă şi cânii şi oamenii, atunci când fac parte dintre cei slabi. Eu aş zice chiar mai degrabă câinii, pentru că în comparaţie cu unii oameni, ei nici măcar nu au vreo vina .... ei au dovedit că sunt capabili şi de sacrificiul suprem pentru a salva oameni.

Marian:
Nu exista ..om simplu. Exista OM mai deschis sau dimpotriva...la noutate, la stiinta...la cultura. Nu ma laud ca-mi apartine mie aceasta idee. A fost vehiculata mult in anii '30 si-i apartinea lui....Emil Cioran. A fost preluata si de Corneliu Zelea. Vreau sa spun ca ...de multi ani noi, romanii, simtim o nevoie turbata sa-i ridicam pe unii in slavi iar noi personal...sa ne asezam in genunchi si cu fruntea in tarina in fata lor, desi....EI NU O SOLICITA...cel putin NU in prima instanta. Spui matale ca trebuie aparati ''mai degraba cainii pentru ca spre deosebire de oameni ei n-au vreo vina''!? Poate ca ai DREPTATE...poate ca NU AI DREPTATE. Pe mine personal ma dezgusta exchibitionismul de orice fel [ nu sunt ca Gigi Becali sa-l diferentiez in bun sau rau ] mai ales atunci cind SIMT ca-i vorba despre fariseism si mai ales facatura. Da, ai dreptate trebuie sa APARAM DREPTURILE ANIMALELOR, insa, inainte de asta, trebuie aparate DREPTURILE OAMENILOR, oameni care se cheama ca sint semeni ai nostri. Trebuie sa fim preocupati si de cainii vagabonzi, dar numai DUPA ce noi vom trai intr-o societate civilizata, care de fapt cam exclude vagabondajul si al cainilor si al....mai ales al oamenilor.

Alienor:
De ce credeti dvs. ca oamenii ar trebui sa aiba mai multe drepturi decat animalele? La urma urmei noi suntem cei care am invadat si invadam zilnic, pe intreaga planeta, habitatul animalelor. O sa spuneti probabil ca le suntem superiori printr-una sau alta ...ei bine, eu nu cred asta. In plus, chiar daca ar fi adevarat, cum v-ati simti daca maine ar veni de aiurea niste fiinte care s-ar considera si poate, in anumite privinte, chiar ar fi, superioare oamenilor ... cum ar fi daca acestea, proclamandu-si drepturile lor, ar incepe sa omoare oamenii, pe varii criterii?
Sunt perfect de acord cu dvs. ca trebuie aparate si drepurile oamenilor, dar situatia este in stransa legatura. Asa cum "alesii" si unii cetateni considera ca animalele (din pacate nu este doar problema cainilor, zilnic se taie paduri, stricand astfel, pe langa ecosistemul zonei si habitatul multor animale salbatice) nu merita atentia, compasiunea si grija noastra, la fel ni se spune ca pentru binele nostru se iau decizii de genul taierii pensiilor, inchiderii spitalelor, etc. Si acestea sunt astazi, dar asa cum astazi se omoara caini, maine ni se va spune ca trebuie omorati si oameni pentru binele comun - consuma prea mult, nu aduc profit tarii sunt neperformanti, etc. - motive se pot gasi oricand. Asa ca dl. Marian, o astfel de abordare a problemei este complet gresita. Stiu ca nu veti fi de acord cu mine, pentru ca e greu sa recunosti ca te poti insela cu privire la un anumit lucru. Nici nu e nevoie sa imi dati dreptate, ar fi suficient sa va schimbati atitudinea, intelegand ca problemele intr-o comunitate sunt intotdeauna in stransa legatura. Si ca e complet pagubos sa spui astazi nu ma implic, nu ma priveste pe mine ... s-ar putea ca maine sa va priveasca si pe dvs. si sa vedeti ca nu mai are cine sa se implice.In plus, compasiunea nu trebuie sa faca diferenta intre om si animal. Daca ne invatam copiii sa aiba grija de un animal, de o pasare, ei vor avea compasiune mai tarziu si fata de omeni. Daca exemplul pe care il dam este acela de a omori niste caini fara aparare "pentru binele comunitatii", sa nu ne mire daca ei nu vor fi capabili de compasiune fata de nimeni, avand ca pretext acelasi " bine al comunitatii".
Amintiti-va ca tot asa au zis si nazistii, pentru binele celor superiori, trebuie suprimati ceilalti ...

 Marian:
Nu EU cred ca trebuie ca oamenii sa fie in centrul grijilor noastre. Nu EU cred ca oamenii au mai multe drepturi decit animalele ci....DUMNEZEU. Este suficient sa citesti Biblia. Si ...DA, consider ca suntem superiori animalelor. Si stii mon cher de ce? Pai sa-ti explic eu. Animalele [nu toate evident] ucid doar pentru hrana zilnica, pentru a se apara sau pentru a-si apara progeniturile. Noi, oamenii... acum vine ceea ce eu numesc superioritatea omului, ucidem in primul rind deoarece PUTEM si-n al doilea rind...pentru ca ASA VREM! Dumnezeu, cind a creat fiintele, a spus sa traim in pace cu ele si a stiut ce zice. A si nu uit ca animalele au fost create inaintea ...omului. Dar tot cred cu obstinatie ca mai intai trebuie sa ne ingrijim de oameni, ca oamenii sa aiba acces la alimentele de baza [ painea si apa ] iar acesta este inceputul civilizatiei, si odata inceputa aceasta civilizatie, cu oameni ce nu mai mor de foame, ce nu mai mor de frig, ce nu mai mor pe strazi din lipsa spitalelor, a medicilor, sau a medicamentelor, cu oameni ce nu mai ucid alti oameni [indiferent de motiv ]...cu oameni ce nu mai ucid nimic pur si simplu...atunci vom putea sa ne gindim si la cainii vagabonzi, si la salvarea balenelor, a orcilor [ desi nu prea au alea nevoie de grija noastra ] sau a ursilor polari ce nu mai au habitatul ala al lor pe care recunosc [ oare asa o fi ? ] noi oamenii l-am distrus. 

Alienor:
 Isus nu a făcut astfel de diferenţe între oameni, iar eu nu accept sub nici o formă ideea că o parte a omenirii ar avea dreptul să decidă cine trebuie să trăiasca şi cine să moară, în numele nici unei ideologii, de ordin religios sau altfel. Dacă acceptaţi această idee vă contraziceţi singur afirmaţia că trebuie să avem grijă de oameni.

Doina:
Biblia, cand spune ca "omul este stapanul animalelor", intelege (ceea ce nu prea convine multor...oameni) ca OMUL TREBUIE SA AIBA GRIJA DE ANIMALE. Caci, din punct de vedere biblic "stapan" inseamna "cel ce are grija de", NU cel ce face ce vrea el cu creatia lui Dzeu, NU cel ce tiranizeaza si ucide.
Teoria cu "intai oamenii si apoi animalele", mie imi pare bine imbibata de EGOISMUL omenesc - specia cea mai lacoma si mai egoista de pe planeta.
Desigur, Dzeu NU l-a facut pe om asa; OMUL ESTE CEL CE A ADUS TOATE NENOROCIRILE PE PAMANT, NU cateii, nici pisicile, nici soarecii, nici leii, nici ...etc. OMUL este autorul distrugerii planetei; deci, omul responsabil de aceasta, TREBUIE sa-si asume RASPUNDEREA! dar n-o face.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu facem atac la persoana