vineri, 22 iunie 2012

Luaţi distanţă faţă de autoritate



Articol preluat din Revista Cariere de iunie. 


Din copilărie suntem condiţionaţi să ne supunem autorităţii. Dacă nu facem ce ne spune profesorul la şcoală şi părinţii acasă, suntem pedepsiţi. Nevoia de autoritate continuă la vârstă adultă şi nu ducem niciodată lipsă de superiori cărora trebuie să le dăm ascultare. 
Din varii motive, supunerea în faţa autorităţii este extrem de convenabilă. În primul rând, te scuteşte pe tine de efort. În al doilea, nu trebuie să te gândeşti singur la ce este de făcut. În cazul în care apar probleme noi, nu ai de ce să îţi faci griji în legătură cu decizia pe care trebuie sau nu să o iei. Faci ce-ţi spune superiorul ierarhic şi rezultatul n-are cum să te afecteze. Autoritatea nu se limitează la un singur personaj. Ea poate fi întruchipată de un partid politic, un sistem ideologic, o doctrină religioasă, sau de orice altă entitate care pretinde că deţine adevărul exclusiv într-un domeniu. O astfel de entitate pare să fie capabilă să slujească cel mai bine intereselor noastre. Odată ce ne ia sub aripa sa ocrotitoare, suntem la adăpost de orice probleme. E foarte reconfortant să întâlnim o autoritate în domeniu. De pildă, ori de câte ori descoperim un autor nou, îl citim pe nerăsuflate în speranţa că vom descoperi adevăruri până atunci ascunse. Doar după ce îi epuizăm cărţile, constatăm că răspunsul nu se afla acolo. Eu nu spun că e rău să te supui unei autorităţi, dar consider că a te supune necondiţionat, e extrem de nesănătos. Nu există un singur adevăr, un fel unic de a rezolva lucrurile. Adevărul are mai multe faţete şi există modalităţi diferite să ajungem la el. Dezvoltarea personală, inteligenţa şi perspectiva de abordare au de câştigat doar atunci când rezolvi pe cont propriu o situaţie şi îţi formulezi singur propriile concluzii. Prin supunerea totală în faţa autorităţii pierdem din originalitate şi din potenţialul de creştere personală. Mulţi consideră că dacă un partid politic ar veni la conducere sau dacă un sistem pe care îl considerăm ideal ar fi pus în aplicare, atunci problemele noastre ar fi rezolvate. Dar ele nu sunt niciodată atât de simple, iar sursa nemulţumirii ar putea să existe şi sub guvernanţii cărora le-am încredinţat toate speranţele noastre. Iar noi vom fi nevoiţi să căutăm răspunsul în altă parte.
Când ne supunem autorităţii fără discernământ, ne aşezăm de bună voie un văl peste ochi, ceea ce ne predispune la manipulare. Cele mai mari catastrofe ale umanităţii au ceva în comun: ascultarea orbească. Holocaustul a fost cauzat de supunerea faţă de autoritatea lui Hitler. 11 Septembrie a fost efectul ascultării faţă de Bin Laden. Nu e mai bine să fii neîncrezător, să pui sub semnul întrebării ceea ce ţi se spune să faci, şi niciodată să nu crezi orbeşte că cineva, care pretinde că are toate răspunsurile, va acţiona implicit în interesul tău? N-ar fi mai înţelept să te bazezi pe propria judecată şi să acţionezi cum ştii mai bine, fără să depinzi de autoritatea cuiva? Eu sper că veţi ajunge să aveţi încredere în propria intuiţie mai presus de orice autoritate din afară. Poate fi o alegere extrem de grea care vă izolează de mulţime. Dar dacă veţi fi sinceri cu voi înşivă şi veţi trăi după propriile convingeri, într-o zi oamenii vă vor admira pentru asta. Nu trebuie să mă credeţi pe cuvânt, sper să ajungeţi singuri la această concluzie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu facem atac la persoana