vineri, 29 iunie 2012

Procese de gandire prezente in lumea animala


Scris de Discipolul

Procesele de gandire sunt prezente si dincolo de speciile de primate. Se pare ca aceste insusiri atribuite doar omului pana nu demult sunt prezente si la alte specii de animale. Delfinii, cainii, elefantii au uimit nu de putine ori cu adevarate lectii in acest sens.
Creierul delfinului poseda legaturi neuronale complet diferite de primate, in special putem numi neocortexul, esential pentru functiile superioare cum ar fi rationamentul si gandirea constienta. Delfinii sunt atat de indepartati de oameni in arborele evolutiei incat oamenii de stiinta considera ca un stramos comun ar fi posibil sa fi existat in urma cu 95 de milioane de ani in urma. Si cu toate acestea, cand vine vorba de inteligenta comportament social si comunicare, unii cercetatori pozitioneaza delfinul mai aproape de specia umana decat maimutele. 
"Delfinii inteleg concepte, cum ar fi zero, concepte abstracte. Ei fac tot ceea ce fac si cimpanzeii bonobo" a declarat Lori Marino, un neurolog de la Universitatea Emory, specializat in cercetarea delfinilor. "Sunt atat de diferiti de noi si ne plac atat de mult in acelasi timp".
In ultimii ani, cercetatorii au descoperit ca procesele de gandire la animale nu reprezinta acelasi lucru si pentru oameni. Nu numai primatele sunt inteligente.
"Creierul delfinului nu arata la fel cu creierul omului, spune Marino. In plus, ei nu au capacitatea si caracteristicile la care ne gandim atunci cand vizam un individ din specia umana".
Delfinii se recunosc in oglinda si au un simt al identitatii sociale. Ei stiu cine sunt ei si au un sentiment de apartenenta la grupurile din care fac parte. Delfinii interactioneaza intre ei si inteleg imediat starea de sanatate a unui semen al lor.
"Inteligenta animala nu este un lucru rar intalnit" a declarat Duke Brian Hare, un cercetator care studiaza maimutele bonobo, considerate a fi cea mai apropiata ruda a omului. "Ganditi-va la specii ca la un set de instrumente, a continuat el. Unele specii au un ciocan performant, altele o surubelnita uimitoare. Spre exemplu, instrumentul cainilor este observarea obsesiva a oamenilor si capacitatea de a intelege comunicarea umana. Putem aminti doar cat de bine executa comenzile facute cu mana sau prin cuvinte scurte. Astea sunt particularitati pe care rude ale noastre mai apropiate, cimpanzeii, nu le fac."
Elefantii pot fi si ei amintiti. Ei empatizeaza, se ajuta reciproc, lucreaza impreuna. Intr-un studiu organizat sub forma unui joc, in care animalele trebuiau sa traga de capetele opuse ale unei sfori pentru a declansa un sistem care le recompensa cu alimente, elefantii au avut rezultate mai bune decat maimutele. Testul a fost facut de catre o fundatie din Thailanda. S-au constatat deasemenea reactii mai bune ale elefantilor in situatii de urgenta, pentru salvarea unui elefant cazut intr-o groapa.
Daca prezenta gandirii constiente se face simtita la animale, dezvoltarea ei a creat unicitatea fiecarei specii in parte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu facem atac la persoana