sâmbătă, 3 martie 2012

despre constiinta (comentarii pe feisbuc)


Minerva Grama:
"Dar de ce nu avem oare o clasa politica, care sa ne si reprezinte? Sau avem exact ce meritam? Asa se zice, ca fiecare popor are exact clasa politica pe care o merita! Si nu se zice degeaba! Daca de fapt avem exact clasa politica, care ne reprezinta? Ce ne facem? Eu zic ca avem ceea ce meritam. Atat am putut. Atat putem. Astia suntem. Aaaa, o sa ziceti indignati, pai dupa ce ne prostesc, ne fura si ne trateaza ca pe carpe, acum tot noi suntem de vina?! DA, am sa spun. Si o sa si argumentez.
Ceea ce resimtim cu totii ca defect al clasei politice este ca nu ne respecta, pe noi, cetatenii patriei, care am iesit disciplinati la vot. Ne-am facut adica datoria cetateneasca si am investit niste oameni sa ne conduca. Si apoi ne-am intors acasa si am continuat sa facem ceea ce faceam si inainte de a merge la vot, adica sa fim noi insine, sa ne comportam asa cum o facem zi de zi. Am pasat pisica, luati-o voi si faceti tara de aur, sa fie minunata si noua sa ne fie bine, "BAI…sa aveti grija sa ne fie bine, clar?! Comentezi?!…cum zice porcusorul roz". Da, ne lipseste acut parteneriatul cu clasa politica, corect ?...Dar ce inseamna acest parteneriat? Noi stabilim ca asta trebuie facut, adica voi propuneti si noi suntem sau nu de acord, va numim pe voi sa coordonati si apoi impreuna facem ceea ce am stabilit ca facem. Impreuna. Nu se intampla niciuna din etapele astea de fapt. Noi oare facem bucata noastra? Oare facem macar la noi in batatura? Bazandu-ma pe capacitatea voastra de a pune lucrurile cap la cap am sa sar direct la concluzii....
Ce reprosam in cor clasei politice? Doua lucruri pe scurt: nesimtirea si lipsa de respect fata de noi, cetatenii. Corect. Asta e adevarul. Sunt foarte nesimtiti si risc sa spun, cu totii, ca nu ne respecta, as zice mai deloc. Zic “risc sa spun” doar pentru ca nu-mi plac generalizarile dar uneori parca n-ai incotro, pentru ca e foarte greu sa vezi distinctiile...
Si ma intorc, nu sunt astea “valorile” noastre nationale? Nesimtirea la tot pasul si lipsa de respect fata de orice? Nu sunt astea lucrurile care ne deranjeaza in autobuz, in intersectii, la mall si la birou? Sau sunt?
E foarte greu sa construiesti “pe lipsa”... Nu poti construi o casa pe lipsa fundatiei, trebuie si poti s-o construiesti doar pe o fundatie beton. Lipsa de respect fata de valori, fata de succes, fata de omul de langa noi, fata de vecini, fata de colegi, fata de oamenii care nu ne vad cand aruncam punga de gunoi de la balcon si nesimtirea cu care facem aceste lucruri…sunt ale noastre, din pacate. Daca nu respecti nimic, nu poti primi inapoi respect. Daca esti nesimtit vei primi inapoi nesimtire...
Ce vreti de fapt voi aici sa faceti ??
Minerva Grama Lipsa de respect fata de celalalt (oricine ar fi el) si nesimtirea crasa ca totul mi se cuvine, no mather what, nu conteaza pe cine deranjez in jurul meu. Eu am. Eu vreau sa am. Fara sa-mi pese de ce vrei tu. Nu suntem impreuna, suntem eu vs tu. Deci nu suntem in stare sa impartim un vestiar, o camera, fara sa ne deranjam. Pana cand nu depasim un minim nivel de civilizatie, un minim nivel de respect intre noi, nu putem avea pretentii ca reprezentantii nostri sa ne respecte. Ei sunt la fel ca noi, ca doar dintre si printre noi au crescut...
Schimbarea porneste din fiecare din noi si incepe cu respectul fata de noi si fata de celalalt. Iar aceste doua lucruri nu se contrazic deloc ci sunt parte ale respectului fata de prima valoare pe care trebuie sa ne-o insusim: RESPECTUL. Despre alte valori altadata. Macar de am incepe de aici. Punct pentru azi. Va las acum sa va ganditi. Si va respect. Inclusiv dreptul la o opinie diferita..."

Nicolae Tudor:
Cand impingem discutia spre generalitatea numita constiinta, in special spre lipsa ei, inseamna ca nu putem sa facem nimic, inseamna ca ne declaram invinsi, dar o facem inteligent, printr-un spici avocatesc, aratand cu degetul spre completul de judecata.
Nu exista constiinta decat in planul ideii. Romania nu are reguli, sau daca are, regulile nu sunt completate cu SANCTIUNI. Spunea Madalin Voicu despre tigani ca acestia asculta din respect si de frica. A avea constiinta, inseamna a avea respect pentru aproape si lege. Numai ca drumul spre constiinta trece intai prin frica. Iar constiinta, intr-o prima faza, este un automatism pe care-l induce frica: frica de a nu fi pedepsit (de a primi o durere, ca prim prag) sau frica de a nu fi facut de ras in comunitate (valabil pentru cei cu gulere albe). De aceea este nevoie de timp si modele de constiinta. Adica cei care au devenit evoluati arata permanent celor din jur ca ei servesc acest principiu. Si unde-s acesti oameni cand preotul, emblema civilizatiei, ne invata sa facem ce zice, si nu ce face el? Cand ne inrudim ce cel rau, cand radem la glumele lui? Dar, nu e totul pierdut, cunosc oameni care, daca le-ai dat un prim semn de jigodism, nu te mai saluta.

Ioan Rosca:
Foarte importanta observatia. Se vorbeste mult la noi de refacerea din interior (constiinta) si prea putin de cea din exterior (regulile jocului). Numai ca poetii, actorii, criticii de arta, moralistii etc. nu stiu nimic despre problemele organizarii si fiziologiei sistemelor. Vorbesc si ei despre ce pot. Eu am in vedere lunga baterie de blandieni, paleri, tanasi, dinesti, manolesti etc. care au condus lupta civica spre infringere, pentru ca nu aveau absolut nici o idee despre organizare, despre sisteme, despre economie, despre drept, despre tehnologie etc. Erau toba de romane si eseuri, ceea ce nu rezolva decit partea problemei la care m-am referit. Retineti ca eu nu consider suficenta nici rigoarea fara miez moral. E vorba de SI logic, nu de SAU. Si nu e necesar ca fiecare sa aiba ambele dimensiuni dezvoltate. Dar sa bazezi lupta civica numai pe emacipare sufleteasca prin solganuri si indemnuri - e garantia infundarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu facem atac la persoana