joi, 17 mai 2012

STATUL- UN MAMUT INUTIL


de Posea Nicolae Viorel

Toata clasa politica pare trasa la indigo!
Campaniile electorale sunt pline de ipocrizie, certuri pe lucruri de nimic, scene penibile, si plase cu mancare. Vorbesc doar de ajutoare sociale, pensii cat mai mari, se acuza intre ei ca au facut sau nu au facut una sau alta. Scopul politicienilor este de a prinde fotolii. Fotolii CAT MAI INALTE! Abia obtinute functiile, incep treaba. Se ocupa sa puna pe functii neamurile si clientela politica. Daca este nevoie se inventeaza functii, comisii, organizatii si birouri de toate felurile. Apoi isi fac partea. Isi maresc salariile, impunand tot felul de indemnizatii.

Dar ca sa isi poata plati salariile trebuie bani. Stiu sa rezolve si aceasta problema. Imprumuta bani. Sume enorme de la bancile internationale, imprumuta fara sa le pese ca acei bani cineva va trebui sa ii plateasca. FII LOR, si FII NOSTRI, atunci cand aceste organizatii mondiale foarte puternice vor decide ca acele sume vor trebui restituite. Cum vor fi platite? Cu taxe!, taxe tot mai mari! Taxe tot mai greu de suportat. Taxe pe care le platesc oamenii cinstiti, ce isi rup bratele, muncind 8, 10 sau chiar 12 ore pe zi, pentru binele societatilor lor, investitori ce incearca din greu sa isi sustina afacerea, platindu-si salariatii, si in acelasi timp evita sa devina evazori. Probabil imprumuturile nu vor fi suficiente pentru a-si plati salariile. Nu este nici o problema. Vor impune alte taxe. Nu au cum? Ba da. Vor avea denumiri foarte ciudate, vor fi impuse prin metode greu de conceput pentru noi, contribuabili.

Am introdus un cuvant nou. CONTRIBUABIL. Contribuabilul esti tu. Cel ce muncesti si platesti taxe. Atunci cand consumi platesti taxe, dupa ce ai platit taxe atunci cand ai luat salariul. Dar pe langa taxele ce le-ai platit tu, investitorul mai plateste in plus pentru tine. Plateste pentru ca te are ca angajat. plateste pentru ca este "patron", plateste pentru ca are profit, plateste, plateste, plateste....Ca sa cumparam o proprietate, trebuie sa platim taxe. Esti proprietar?  Atunci plateste IMPOZIT! Pai cum? (ai spune) Platesc impozit pe ceea ce este al meu, pe ceea ce am cumparat din banii mei. Bani castigati de mine si pe care am platit taxe. Cand am cumparat am platit iar taxe. Acum ca am proprietatea, platesc iar taxe? Pai da. Platesti taxe pentru ca ai nevoie de servicii. (salubritate, lumina pe strazi. strazi asfaltate, sanatate, siguranta).

Ca si consumatori platim si TVA. Daca nu ar fi TVA preturile produselor ar fi cu minim 25% mai mici! Iar pe combustibili minim 30% sunt iar, TAXE!!! Statul are grija de tine si impune taxe suplimentare pe tot ce este daunator, pentru ca iti vrea binele. Pe bauturi alcoolice, pe bauturi carbogazoase, pe vicii, pe tigari, pe TOT ce iti dauneaza. Dar cu banii luati pe aceste taxe, are grija de cei bolnavi? Cu banii luati de pe bauturi, deschide institutii de dezalcolizare? NU! Cu banii luati de pe tigari, are grija de cei bolnavi de boli respiratorii? NU. Cu banii luati pe fast food deschide institutii ce au grija de persoanele bolnave de obezitate? NU
Iar daca toate astea dauneaza sanatatii, de ce nu le interzic? Asa cum sunt interzise si drogurile, desi se stie foarte bine ca diverse droguri nu sunt mai periculoase decat alcoolul sau tigarile!

Dar tu, ca si contribuabil, ai nevoie de documente. Ai spune ca dupa ce ai platit atatea TAXE, este corect ca acele documente sa-ti fie facute GRATUIT, in timp, si sa fii tratat cu tot respectul. Nu! Nu se pune problema. Nu poti avea nici una dintre toate astea. Documentul trebuie platit. Cu taxe. Multe taxe. In cel mai fericit caz vor vi doua sau trei taxe. Dar acele taxe nu vor fi platite la acel ghiseu. NU. Fiecare TAXA trebuie platita la ghisee diferite. Iti trebuie timbru. In secolul informatizarii trebuie sa ai timbru! Iar timbrul trebuie sa fie FISCAL. Pe care sa il cumperi de la Posta. Dar documentul nu se poate face. Trebuie complectat un formular. Formularul trebuie batut la masina, iar masina de scris nu este in institutia ce trebuie sa iti faca documentul. Este la un privat. Nu departe. Cateva strazi mai jos. Iar pentru ca acel document sa fie batut la masina.... trebuie sa platesti, ca doar acel "birou" este privat. Ai documentul!! In sfarsit! Dupa o saptamana ai documentul. Dar nu e valabil. Cum? De ce nu e valabil? Pai... nu este legalizat! Un document eliberat de o institutie a statului, are nevoie de o alta institutie a statului, ce la randul ei are nevoie de o ALTA institutie a statului ca sa imi certifice valabilitatea unei foi de hartie? Si toate astea dupa ce ai batut minim zece birouri, toate cu programele lor, toate cu TAXELE lor, toate cu cerintele, capriciile, cozile si functionarii lor!

Eu am platit TAXE pentru ca muncesc, pentru ca eu consum, pentru ca am proprietati, pentru calatoriile ce le fac, pentru a fi sanatos, pentru a avea servicii, pentru a avea documentele necesare. Tu, politicianule, te bati in campanii electorale cu rivalii tai, si ma convingi sa iti ofer tie rolul de administrator al banilor ce eu a trebuit sa-i platesc. Eu iti ofer increderea. Iti ofer dreptul de a administra sume imense de bani. Acesti bani sunt putini pentru un stat ca al nostru.

Un stat ce este asemanator unui mamut, imens si greoi. Un mamut inutil, si foarte risipitor. Statul are politicieni ce costa enorm. Are presedinte, parlamentari, senatori, secretari. Are agentii, autoritati, comisii, case, centre, institutii, oficii si secretariate. Aproape 100!!! Fiecare cu angajatii lor numiti politic. Clientii si neamurile politicienilor sunt NUMITI pe aceste functii. Chiar daca Romania are posibilitatea de a avea persoane mult mai capabile sa ocupe acele functii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu facem atac la persoana