miercuri, 23 noiembrie 2011

fila de realitate (93)



Se spune ca G. a fost pus de I., nicidecum ca I. a avut nevoie de G. Ca G. a ajuns sus nu din cauza legitimitatii, iar cele 5 milioane de voturi sunt ale partidului, numai esecul ii apartine.Pe G.-l bantuie cifra 5 (a fost exclus pe 23, valoare cifrica 5, 5 oameni l-au sustinut in forurile de excludere, ca-n final sa se abtina in parlament...) G.este a  5 milioana cale a Romaniei, a ultimului sau votant, daca esenta lui se rezuma doar la a avea o logica scrisa intr-o lectie politica, iar asta acum, cand i se intampla de rau. G. va vedea ce greu este sa gasesti 18 semeni intru idei din 18 judete si fiecare sa convinga cate 1500 de oameni pentru a ajunge la tribunal sa infiintezi un nou partid. Cand, daca ti se alatura cineva, pana maine se va dezice, ca Petru de Iisus, fiindca la noapte vine Dihonia- comandoul din sfetnici- si se va razgandi fiindca va intelege ce-i mai bine pentru el. In Romania, daca ai o idee, o poti doar aseza intr-o rama. Poti primi cel mult un like pe feisbuc, iar like-ul, chiar de-i mai dulce ca zaharina, nu-l poti deserta macar in cafea. Intr-o lume plina de idei, lipsesc ideile mari, cele adevarate. In Romania avem oameni care se erjeaza in idei. Daca se-ntampla sa fii altfel, sa te ridici si sa lupti, vei atinge omul care vremelnic le reprezinta si vei fi condamnat ca ai ucis. Si... pierde tara? Sa piarda, ar zice Sova, nu poti pierde ce nu ai! Romania nu pierde, primeste ce merita!

Tara mea are intreruperi ale circuitului vital incat nu reactioneaza chimic. Poporului meu trebuie sa-i dai incontinuu, sa-i dai macar zaharelul. El isi vinde votul la licitatie pentru ca nu intelege decat rudimentar, cum copiii formele: rotund, triunghi, patrat. Fiindca e bagat si tinut in ceata. Evolutia presupune o intelegere, pana la nivelul artei, a abstractului. Sa dau un exemplu: vierii rusi au un ritual al mancarii strugurilor, culesi din podgoria proprie. Ei fac cantari in care este vorba despre struguri, un fel de preludiu care face ca bucuria mancarii sa capete conotatii spirituale. Romanul reactioneaza doar la furtunul cu oxigen, lui trebuie sa-i dai mancare, nu idei.
Libertatea am primit-o ca pe-o palarie pe moca, si-n loc sa ne aparam cu ea macar de arsita soarelui, stam cu capul gol si radem de cei cativa nebuni care-o poarta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu facem atac la persoana