marți, 22 noiembrie 2011

fila din realitate (92)


In lume "animalul polimorf- capitalismul- ia diferite chipuri, putând convieţuind foarte bine cu democraţia (Europa occidentală), cu dictatura (Chile din perioada lui Pinochet), cu totalitarismul (China), cu imoralitatea şi moralitatea în egală măsură." (...) In Finlanda  "autobuzul trece la fiecare 5 minute; niciun elev nu locuieste la mai mult de 5 km de scoala. Salile de cursuri dispun de ecrane gigant de plasma cu TV in circuit inchis, acvariu de 200 de litri cu pesti tropicali, bucatarie completa, dispozitive audiovizuale, aer conditionat, multe plante. Fiecare doi elevi au cite un calculator. O duzina de masini de cusut in sala de croitorie, aparate de sudura, scule de timplarie, schiuri... O sala de sport acoperita, un auditoriu pentru orele de teatru si o sala de mese cu autoservire. Cartile sunt gratuite, materialul scolar e gratuit, mincarea e gratuita. Legea finlandeza obliga ca meniul sa fie gratuit, nutritiv, si cu multe feluri de salate si fructe. Se bea apa sau lapte. Una dintre recreatii se petrece obligatoriu afara, in aer liber. Se stimuleaza rationamentul critic inaintea memorizarii mecanice. Orele sunt relaxante, cum ar fi cursurile de dansuri de salon, teatru, arta digitala, coafura, arte martiale, hockey, schi de tura, gastronomie, primul ajutor, dulgherie, mecanica sau muzica. Elevii cinta la vioara, chitara electrica sau la ce prefera, se incurajeaza gindirea critica si se discuta. Sistemul educational nu este elitist si nu urmareste producerea de genii, ci atingerea unui nivel general mediu cit mai inalt." (...) In Rusia statul acorda bonus pentru fiecare kg de struguri vandut firmelor.(...) Guvernul din India anuntă că până în 2014 vrea sa atingă viteza uimitoare de 20 km de autostrada pe zi, în timp ce acum se finalizează doar 11 km. Astazi standardele de cost pentru 1 km de autostrada: la campie maxim 3,86 milioane de euro, cel pentru deal – de 5,05 milioane euro, iar cel pentru zona de munte nu va depasi 6,1 milioane de euro. (...)In Belgia astazi este a 526 zi fara guvern.(...) Un american si-a tatuat pe corp numele colegilor cazuti in Vietnam.

In Romania cineva de la centru, un om al sistemului are niste butoane si apasa. Astfel medicii de familie incalca secretul profesional fiind obligati sa anunte politia cand un conducator auto capata o boala care-l face incompatibil cu condusul auto, in timp ce hotii de cupru dirijeaza mersul trenurilor.
In Romania Boc a modificat "Codul etic" sa-i fie bine unui primar spagar.
In Romania Basescu afirma ca "bancile au prins guvernele la colt si le executa."
In Romania un preot spune ca biserica are asezaminte si poate creste copiii, sa nu mai fie avortati- (acuma spui?) Tot el afirma ca avem 1 milion de avorturi anual - de la revolutie am omorat inca odata populatia tarii. Ma intreb cum ar fi putut biserica, ea singura, sa creasca 20 milioane de suflete? Oricum e frumoasa intentia. Sf. Ioan Gură de Aur demasca necrestinismul:
"Dacă aş vrea să te cunosc după haine, te văd că nu eşti îmbrăcat cu mai multă cuviinţă decît comedianţii.
Dacă aş vrea să te cunosc după cei ce te însoţesc, te văd înconjurat de paraziţi şi de lichele.
Dacă aş vrea să te cunosc după vorbe, nu te aud rostind vreo vorbă sănătoasă şi la locul ei, care să ajute la îmbunătăţirea vieţii noastre.
Dacă aş vrea să te cunosc după mîncărurile de la masă, apoi masa ta te acuză şi mai mult.
Spune-mi dar după care fapte să te cunosc că eşti creştin, cînd totul te arată necreştin?
Dar pentru ce spun: creştin? Nu pot şti bine nici dacă eşti om.
Cînd te văd că arunci cu picioarele ca un măgar, că sari ca un taur, că nechezi după femei ca un armăsar, că eşti lacom la mîncare ca un urs, că-ţi îngraşi trupul ca un catîr, că eşti ranchiunos ca o cămilă, că răpeşti ca un lup, că te mînii ca un şarpe, că răneşti ca o scorpie, că eşti şiret ca o vulpe, că ţii în tine veninul răutăţii ca o aspidă şi viperă, că lupţi împotriva fraţilor tăi ca demonul cel rău, cum voi putea să te număr cu oamenii cînd nu văd în tine caracteristicile firii omeneşti?
Căutînd să fac deosebirea între un necredincios şi un credincios, mi-e teamă că nu voi găsi nici deosebirea dintre un om şi o fiară.
Cum să te numesc? Fiară? Dar fiarele au numai unul din cusururile amintite! Tu însă ai adunat în tine toate cusururile şi mergi chiar mai departe decît fiarele sălbatice.
Să te numesc drac? Dar dracul nu slujeşte tiraniei stomacului, nici nu îndrăgeşte banii.
Spune-mi, te rog, pot să te mai numesc om cînd ai mai multe cusururi decît fiarele şi dracii?
Dacă om nu pot să te numesc, cum pot să te mai numesc creştin?"

Dar Apostol – Efeseni V. 9 indeamna credinciosii la izolare: "Vorbiţi între voi în psalmi şi în laude şi în cântări duhovniceşti, lăudând şi cântând Domnului, în inimile voastre". Cum laudele si cantarile duhovnicesti sunt practicate de preoti, inteleg izolarea ca pe un favor de casta facut din banii contribuabililor, si mi se pare o nedreptate. Si-mi vine sa-l iau in seama pe cel care a spus ca "trăim într-un desert intelectual în care e imposibil să rodească valorile".

Asadar... omul credincios se separa, dar Omul bun ce trebuie sa faca? Il invit sa circule doar pe partea dreapta, iar de "ziua omului bun" sa tina aprinsa o lumanare la fereastra.
Omului bun nu-i e teama ca este vazut sau ascultat. Totdeauna e sincer, nu are pseudonim, se multumeste cu foarte putin. El isi asuma timpul si locul, crede ca nimic nu i se intampla fara rost. Iubeste sunetul, culoarea si litera in formele aparute, ii iubeste pe cei care le exprima, lasa intotdeauna o lacrima, acorda inca si inca o incredere. dreptatea lui are desavarsirea celei a copiilor. Omul bun iubeste animalele, daruieste ce nu are si fuge, se lasa la urma pe sine, cand e vorba sa primeasca, si e primul care se sacrifica. Nu are nevoie de legi sau indicatoare, el trateaza orice nou intalnit ca pe un inger, locul lui e intotdeauna intr-o margine, daca-l intrebi de e talentat sau destept nu va sti. El are demnitate si-i pasa, raspunde cand e intrebat iar "te rog"-ului i se supune ca unei legi. Nu lasa sa se produca o suferinta prin neimplicarea sa. Omul bun nu linguseste si nu este sclavul trupului, nu rade la glumele railor, are atitudini corecte fata de ce-l inconjoara si pastreaza cu sfintenie nimicurile trairii, alaturi de propriile amintiri. Fluturii nu sunt decat acolo unde aerul nu este poluat; omul bun purifica totul prin prezenta sa.

Dupa 22 de ani, Avocatul Poporului s-a autosesizat pentru prima oara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu facem atac la persoana