vineri, 27 ianuarie 2012

Zeciuiala.




Aseară a fost Dan Diaconescu invitat la B1. Spunea că el anulează toate impozitele, dar va introduce doar 4 (cum vine asta?), una dintre ele fiind zeciuiala. Da, zeciuiala este o taxă de bun simţ, dar nu cum o vede el. Am avut cu ani în urmă impozitul de 3% pe cifra de afaceri, aplicat firmelor mici şi, după tensiuni manifestate intens în ţară, s-a renunţat pentru 16% impozit pe profit. 3% era un abuz! Inchipuiţi-vă ce înseamnă 10%?

Să socotim. Dacă eu cumpăr un pachet de ţigări cu 10 lei şi-l vând 10,5 lei, cu 3% dădeam statului 0,3 lei, când impozitul pe profit era (16% din mai puţin din 0,5 lei) maxim 0,08 bani - de 3  -4 ori mai puţin. Acum Diaconescu zice că va cere 10%, adică 1 leu şi ceva. Deci ia 1 leu de la mine, 1 leu de la cel care mi-a vândut mie ţigările (engrosist), 1 leu de la producător... Statul, în viziunea celui ce se vrea preşedintele nostru, nu ia 1 leu în total (de la toţi aflaţi pe fluxul de producţie-comercializare al pachetului cu ţigări, ci câte 10% de la fiecare. Cine pierde? Cetăţenul, fiindcă eu voi adăuga leul statului, plus profitul meu. Şi ţigările vor costa cu multiplicări de 10% de atâtea ori câte firme se implică în această afacere. Acum, când poporul sare în sus la o mărire de 1% (vezi benzina). Partidul Poporului este el, în acest caz, al poporului?

Totuşi zeciuiala este un concept bun când se referă la profit şi nu la preţul de vânzare/cifră de afaceri. Ea trebuie lăsată la bunul simţ al întreprinzătorului - dai 10% să-ţi meargă bine afacerea, ca o ofrandă adusă comunităţii.

"A treia cale" crede că trebuie să dispară orice impozit din ţară, în primul rând cele obligatorii, şi să se termine, astfel, cu orice corupţie a Statului, apărută prin colectarea cu forţa a dărilor împovărătoare şi gestionarea sacului cu bani de că aşa zişii aleşi! Administraţia să funcţioneze minimal, prin voluntariat, iar din donaţii (zeciuieli) să plătim, printr-un sistem, transparent ca o fereastră, doar apărarea din afară şi din interior a cetăţenilor. Celelalte nevoi ale făpturii umane (învăţământ, sănătate, pensie/ajutor social etc.) să fie rezolvate prin asociere benevolă la construirea unor instituţii independente, menite s-o slujescă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu facem atac la persoana