vineri, 26 august 2011

Corespondenta dessigilata (2)

Nicolae,
Există o a treia cale?

Cred că jumătate din omenire este preocupată de modul cum ar putea fi eradicată sărăcia și evitate războaiele. Între sărăcie și războaie/revoluții violente există o legătură permanentă. S-ar putea ca eu să exagerez, poate că nici zece la sută din miliardele ce locuiesc Pământul să nu se gândească la această chestiune. Până acum am cunoscut două căi de dezvoltare socio-economică – dictatura de tip stalinist (securist) și democrația capitalistă sau economia de piață. Dictatura fascistă nu este o formă specifică, ea păstrează într-o anumită măsură economia de piață, cu un control al statului. Din capul locului nu consider dictatura fascistă o a treia cale și nici o cale , de fapt, ca orice dictatură ea este temporară. Întrebarea care se pune este – cât de viabilă și de perspectivă seculară este economia de piață? Fostele țări socialiste au trecut printr-o experiență unică – așa numitele revoluții au fost niște restaurări, nimeni nu trebuie să se supere. Adică s-a revenit la o formă de proprietate cunoscută deja din antebelic – proprietatea privată. Specificul ACESTEI TRANZIȚII este faptul că revenirea la proprietatea privată nu s-a petrecut în mod natural, ci „contra naturii”. Anumite grupuri, oameni cu influență, trusturi, corporații, societăți s-au format prin dezmembrarea brutală a proprietății de stat. Nici nu se putea altfel. Indiferent cine era președinte, premier, avalanșa îmbogățirii peste noapte nu putea fi oprită. Este adevărat că în agricultură a avut loc o pulverizare irațională a cooperativelor, care puteau fi păstrate în condițiile unei economii de piață, fără planuri unice, îndrumări etc. Nici industria proprie nu trebuia distrusă, dar interesele economico-financiare, dorința de import cu mare câștig au primat. Analiza cauzelor marasmului economic de azi este tardivă. De altfel Grecia nici nu a trecut prin tranziția socialism-capitalism. Criza mondială lovește mai puternic economiile slabe. Ce este de făcut? Personal nu am nici o soluție. Am oroare de orice formă de dictatură, deși, sunt convins că o perioadă, desigur scurtă, unele probleme s-ar rezolva. Dar repetare diabolicum est. În privința conștiinței umane am iarăși o mare îndoială, popoarele diferă mult între ele, ca nivel de pregătire, iar omul prin natura sa este lacom, invidios, acaparator. Regret că trebuie să spun acest lucru. Nu suntem sfinți, nici poeți, nici martiri, din naștere. Iar dacă suntem, atunci, sigur, suntem săraci. Churchill a spus că democrația ( v. și capitalismul) este rea, dar nimic nu este mai bun. Formula s-a demonetizat, sărăcia se întinde pe continente. Riscul unor conflicte violente crește. Tehnica aduce mult bine și mult rău. Partidele politice încep să semene tot mai mult între ele. Social-democrația este de fapt un social-liberalism. Extremele de dreapta și stânga seamănă și ele. Omul sărac stă și ascultă. Înjură, pe cine? Pe șeful statului, pe șefi, pe bogătași. Ei și?

O revoluție a sărăcimii nu ar duce la nimic bun, nu avem nevoie de o nouă dictatură a proletariatului, care este o utopie, de fapt proletarii erau la fel de disprețuiți ca și înainte ca o grupare de conspiraționiști marxiști-leniniști să preia puterea. Nu există leninism blând, nici marxism blând. Roberspierre s-a născut înaintea lui Marx și știa ce face. Nu știa că va fi ghilotinat. Nici nea Nicu nu visa să moară lângă un zid de cazarmă. Inconștiența „comunistă” s-a evaporat. China face experiențe, nu știm unde vor duce. Este o țară a misterului. Cred că nu am ajuns la gradul de evoluție pentru a găsi a treia cale. Până atunci să fie cel puțin pace. Doamne ajută!

Draga M.,
Ai ridicat atat de multe probleme in cateva randuri si acestea necesita raspunsuri grele.
spui ca "nu ai nici o solutie", dar crezi "că nu am ajuns la gradul de evoluție pentru a găsi a treia cale." Aici se afla si intrebarea si raspunsul. Daca nu ai tu o solutie, de ce te grabesti sa califici "a treia cale" ca fiind ceva care ar incalca libertatea omului? Cand Dumnezeu isi va aduna alesii si acestia vor trai muncind fiecare pentru sine (nu pentru altul!!), calea Lui fi-va una a dictaturii? Nu cumva democratia, prin oamenii de decizie, impune un anume mod de viata cu saracie crunta a maselor, si asta este chiar dictatura? De ce nu te opui ei?
Cum poate fi ceva rau daca aduni intr-un buchet binele de la un sistem si binele de la celalalt? Recunoaste ca pe tine te sperie ideea ca o forta necunoscuta ar putea sa se opuna, ca ea ar putea fi a descultilor! Orice sistem se opune, opunerea face parte din firesc. Dar priveste spectrul politic si afla ca de mult rau vom avea parte fiindca democratia nu are reguli. Si daca are, are numai pentru supusi/prosti. Sistemul, adica puterea/statul face ce vrea. Ori, a treia cale face reguli pentru membrii sai si apoi pentru stat. Stat care si-a ingrosat randurile cu 50% in ultimii 20 de ani si bugetarii nu mai pot fi dati afara decat prin violenta. Si nu o va face a treia cale, ci democratia europeana, a treia cale crede ca birocratia este o buba, cum cainii maidanezi, si nu putem scapa decat asteptand sa dispara treptat, hranindu-o, cu sacrificii inca, in timpul ce urmeaza.
Poezia ta frumoasa spune prin gura lui Winston ca este nevoie de morti sa se duca razboaie. Dar tu esti amarat tocmai ca viii sunt morti! Afla ca a treia cale ii trezeste si-i desteapta.
Te rogi sa fie pace cand studenti in sua manifesta ca s-au saturat sa munceasca pentru nimic, iar eu ma ridic fiindca nu mai pot sa indur poverile si nedreptatile, si, odata cu mine, descultii?... Sa fie pace, zici? Fi-va pace daca oamenii inteligenti se ridica din indiferenta si inteleg ca au obligatia sa faca ceva pentru fiinta umana, nu doar pentru ei si elite, ca, prin a treia cale, au posibilitatea sa se opuna raului planetar. Astfel omul cel simplu, inevitabil si violent, va fi controlat, si nimeni nu va fi atins cu un deget.
A treia cale inseamna Dumnezeu, doar pe ea poate fi pace.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

nu facem atac la persoana