sâmbătă, 27 august 2011

Minutul de realitate (8)

Romania are un sistem gresit de conducere: autoritatile au informatiile infractiunilor dar, fie se misca greu, fie li se impun alte prioritati si faptasii sunt lasati sa-si dezvolte deprinderile, pentru a fi luati candva, daca, "din oala". Atunci se trimite in inchisori doar plevusca, iar aceea este convinsa ca a fost prinsa doar... fiindca a gresit. Pe un copil il dezveti imediat cum greseste, nu astepti sa-i intre rautatea in structura, sa se transforme-n narav. Primul medic, politaiul din strada si educatorul ar trebui sa fie rotitele de transmisie care sa cupleze omul la viata comunitatii. Neangrenandu-le, sistemul vine in urma razboiului si culege victimele dupa ce nenorocirile deja se produc.

Societatea civila reclama ca statul nu face ce trebuie cu banii publici si nu solutioneaza problemele oamenilor, crede ca ar trebui sa raspunda: am colectat atat, am imprumutat atat, iata ce-am facut cu banii! Ai nostri se uita de sus si persifleaza alte state, in loc sa ne comparam cu ele. Nu s-a facut nici un pas inainte ca cetateanul sa simta ca are in apropierea sa forta si ordinea. Astfel, un agresor a intrat in amiazamare peste o familie, a batut femeia, a batut barbatul, le-a luat copila de 12 ani si a dus-o cu forta la el acasa, cu gand s-o violeze. Avem doar discursuri politice care ne prostesc in fata, se spune intotdeauna "vom face", dar nu se pune nimic in aplicare.
La alegeri autoritatile stau cu ochii inchisi - sa nu incalce legea, care-i obliga sa ia masuri daca au cunostinta despre o ilegalitate. Dar omul puterii, in nu stiu ce tinut, isi trage partea cea grasa din sacul comun vanzand spitalului, din magazinul propriu, fotolii de 27 de ori mai scumpe.

La stirile lumii apare tot mai des cuvantul "sclav". Pe plantatii, lucratorii sunt lasati sa doarma pe camp fara apa si mancare. Politicienii fac toate lucrurile pe genunchi, nu colaboreaza, toata ziua se gheraie-n public. 300 romani ne-au fost repatriati, exact cand am fost invadati de paroase omizi. Avocata Iacob nu crede in nici o statistica ce spune ca a scazut infractionitatea, fiindca vede cu ochii sai, iar analistii privesc ingroziti preturile si spun: "n-au cum sa mai creasca fiindca piata-i inghetata de criza". In acest timp, intr-un alt colt de lume o mamica este trimisa (de stat!!) la plimbare, doua ore; i se trimite o bona, ca ea sa nu innebuneasca cu copilul stand numai in casa.
Ai nostri se plang ca ne pleaca doctorii iar profesorii nu vor la sate, dar nu pun elementara conditie: te scolesc pentru ca am nevoie de asta si asta, primesti?
Mircea Badea spune ca "specia umana este avariata rau la mansarda".

Da, pasam politicienilor raspunderile proprii, le pasam marelui Creator grijile considerand, probabil, ca pamantul este al Lui si nu al nostru. Ne recunoastem doar trupul, femeia, copilul si cei patru pereti. Dar frica interioara n-o avem de sefi sau sistem, ci de moralitate, avem frica de absolut. Ne este frica sa devenim buni fiindca ne complacem inca in gri, visam mai binele, dar intelegem acest orizont ca ceva in care sa fim primiti asa cum suntem: neschimbati. De aceea ne si meritam sorta cand cei puternici ne umilesc.

Sa construim instrumentele si sa urcam treapta. Haideti sa lasam animalul in urma!

2 comentarii:

  1. Nu putem lasa nimic in urma nici animalul feroce al societatii in care traim nici cel care doarme in noi. Romani TREZITI-VA astfel vom pieri incet incet .Frumos Nicolae numai ca nu sunt multi ca tine sa se ridice la lupta asa cum te-ai ridicat tu eu unul te sustin nu ma semnez ca "ei" sunt cu ochii si urechile pe noi un amarat de popor

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ai venit, amaratule-"din popor"! Nu vom pieri, vom fi tinuti ca sclavi, cat sa nu murim.
    Stai pe aproape.

    RăspundețiȘtergere

nu facem atac la persoana